Ο Ζυγός προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, μακριά από τις πολύβουες πόλεις στις οποίες διαμένουμε. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας.

Κάθε χρόνο ο Σύλλογος Ζυγιωτών διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον ημερήσια εκδρομή σε περιοχές της Ηπείρου και όχι μόνο. Η τελευταία εκδρομή που πραγματοποιήθηκε και η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία ήταν εκτός ελληνικών συνόρων. Συγκεκριμένα, επισκεφθήκαμε το γειτονικό Αργυρόκαστρο. Κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί εκδρομές σε Ιωάννινα (Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης», Νησάκι Λίμνης, Μέτσοβο), Πρέβεζα (Ιστορικό Ζάλογγο, χωριά Σουλίου), Μετέωρα και  Καστοριά.

Για όσους επιθυμούν την ησυχία του χωριού και είναι λάτρεις του ψαρέματος, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητα 4x4 στη λίμνη Πουρναρίου, τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε από την κατασκευή του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος για εξασφάλιση σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς τον οικισμό Βασιλακαίικα και στη συνέχεια να ακολουθήσετε το χωματόδρομο που ξεκινά αμέσως μετά τον ασφαλτωμένο δρόμο. Για αυτό οπλιστείτε με υπομονή και αντικουνουπικά, αλλά το σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα αποζημιωθείτε…

Για τη νεολαία του χωριού –και για όσους αισθάνονται νέοι- διοργανώνεται ετησίως το λεγόμενο πάρτι της νεολαίας όπου μικροί και μεγάλοι ξεφαντώνουν υπό τους ήχους σύγχρονης μουσικής. Φυσικά για τους λάτρεις των παραδόσεων διοργανώνεται κάθε χρόνο πανηγύρι στην πλατεία του χωριού στις 20 ή/και 21 Μαΐου , ανήμερα της γιορτής των Αγίων Νικολάου και Κωνσταντίνου και Ελένης αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στους δύο αυτούς αγίους Κωνσταντίνο και Ελένης, παρά μόνο το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και λόγω της κινητής εορτής του Αγίου Γεωργίου καθιερώθηκε ως ημερομηνία διεξαγωγής του ετήσιου πανηγυριού η ημερομηνία εορτασμού των παραπάνω αγίων.


Χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Κ.Λ. Χρήστου με τίτλο “Ζυγός Ιστορία & Παράδοση” (Αθήνα 2000)

Joomla templates by a4joomla